Phantom (Kit Walker)

Phantom (Kit Walker) intro slika strane

Alias:
Phantom

Alias (Transkripcija):
Fantom

Ime i Prezime:
Kit Walker

Ime i Prezime (Transkripcija):
Kit Voker

URL:
en.wikipedia.org/wiki/The_Phantom

Fantom (engl. The Phantom) je američki strip junak kojeg je stvorio scenarista Li Folk (Lee Falk), takođe tvorac stripa Mandrak. Strip o Fantomu, maskiranom borcu protiv kriminala koji živi u afričkoj džungli, prenet je na mnoge druge medije, uključujući televiziju i film. Strip serijal započeo je kao dnevni novinski strip 17. februara 1936, da bi se 28. maja 1939. godine pojavilo i nedeljno izdanje u boji.

Li Folk umro je umro 1999. godine. Od 2008. dnevni strip rade scenarista Toni Depol (Tony DePaul) i crtač Pol Rajan (Paul Ryan). Prethodni crtači novinskog stripa bili su Rej Mur (Ray Moore), Vilson Mekoj (Wilson McCoy), Bil Linjanti (Bill Lignante), Saj Beri (Sy Barry), Džordž Olsen (George Olesen), Kit Vilijams (Keith Williams), Fred Frederiks (Fred Fredericks) i Grejam Nolan (Graham Nolan).

Nove priče o Fantomu štampaju se i u obliku strip albuma širom sveta, među kojima su Moonstone Books za SAD, Egmont za skandinavske zemlje, Frew Publications za Australiju i Eurobooks (podružnica kuće Egmont) za Indiju. Strip albume o Fantomu su na srpskom jeziku izdavale Dečje novine.

Iako Fantom nije prvi izmišljeni maskirani borac protiv zločina, prvi je koji je nosio kostim pripijen uz telo, što je postalo obeležje stripskih superheroja, i prvi koji je nosio masku bez vidljivih zenica, takođe jedna od superherojskih odlika.

Socijalne Mreže

Elektronski Bilten