Stanje Stripa

Stanje stripa označava očuvanost stripa. Radi kompatibilnosti sa američkim načinom ocenjivanja stanja stripa na sajtu će se koristiti sledeća skala.

  • Vrlo Loše - Poor (PR)
  • Loše - Fair (FR)
  • Dobro - Good (GD)
  • Vrlo Dobro - Very Good (VG)
  • Fino - Fine (FN)
  • Vrlo Fino - Very Fine (VF)
  • Kao Novo - Near Mint (NM)
  • Novo - Mint (MT)

Vrlo Loše - Poor (PR)

Strip u ovom stanju je baš kao što zvuči, jadan. Treba izbegavati stipove u ovom stanju jer nemaju gotovo nikakvu kolekcionarsku vrednost sem u slučaju da su deo kolekcije, pa i tada oni se čuvaju samo dok se ne pojavi bolji primerak. Kod stripa u ovom stanju stranice mogu da nedostaju.

Kriterijumi za ovu ocenu stanja stripa su:

Korice

Korice mogu biti veoma pohabane. To uključuje velike mrlje, izrazitu izbeljenost, kidanje, cepanje, gde nedostaju delovi korica ili u najgorem slučaju korica nema.

Povez

Povez će verovatno biti najviše savijen ili iscepan (razlistan). Spajalica može da nedostaje.

Strane

Velike mrlje i oštećenja čak i pojava buđi. Strane mogu nedostajati. Tragovi, poderotine koji mogu da utiču na čitanje. Strane mogu biti krte i lomljive na dodir.

Loše - Fair (FR)

Stripovi u ovom stanju su i dalje čitljivi. Nije prihvatljivo da nedostaju stranice.

Kriterijumi za ovu ocenu stanja stripa su:

Korice

Korice mogu biti odvojene od stripa ali moraju da budu prisutne. Mogu biti veoma pohabane. To uključuje velike mrlje, promenu boje, izrazitu izbeljenost. Kuponi mogu biti isečeni sa korica. Manje od 1/12 korica sme da nedostaje.

Povez

Izrazita pohabanost je prihvatljiva. Spajalice mogu da nedostaju. Povez može biti razlistan.

Strane

Strane mogu biti izbledele, sa promenom boje, pocepane i umazane ali moraju biti čitljive. Većina strana ne bi trebalo da budu krte.

Dobro - Good (GD)

Strip u ovom stanju može imati velike nedostatke, ali ipak mora biti čitljiv. Većina novih stripova u ovom stanju će imati veoma malu vrednost. Ovo stanje je ispod proseka za kolekcionare.

Kriterijumi za ovu ocenu stanja stripa su:

Korice

Odvojene korice su dozvoljene ali moraju biti prisutne. Mogu biti izbledele, sa znatnim gubitkom boje i naborima. Manje poderotine i rubovi. Kuponi mogu biti isečeni sa korica.

Povez

Spajalice mogu biti obezbojene, zarđale ili čak odsutne. Nabori i manje poderotine su dozvoljene.

Strane

Mogu imati vidljive popravke kao što je selotejp. Strane mogu biti braon boje, ali ne bi trebalo da budu krte. Mali delovi strane mogu da nedostaju. Prihvatljive su mrlje i drugi defekti na stranama.

Vrlo Dobro - Very Good (VG)

Ovo je vrh od loše očuvanih stripova. Predstavlja prosečno korišćen strip.

Kriterijumi za ovu ocenu stanja stripa su:

Korice

Mogu imati puno nabora, izbledelost, gubitak boja. Bolji primerak kome nedostaje deo korica spada u ovo stanje stripa. Takođe nalepnica sa cenom ili datumom može biti prisutna.

Povez

Povez može imati oblik rolne (od savijanja stripa u rolnu). Spajalice mogu imati rđu.

Strane

Strane mogu biti braon boje. Bolji primerak sa poderotinom poravljenom selotejpom spada u ovo stanje. Mogu postojati manji nedostaci štampe.

Fino - Fine (FN)

Očuvanost i izgled iznad proseka.

Kriterijumi za ovu ocenu stanja stripa su:

Korice

Verovatno će postojati manje habanje. Manji nabori su prihvatljivi. Uglovi su zatupljeni.

Povez

Spajalice mogu biti obezbojene. Manji nabori su prihvatljivi. Povez može biti kriv kao rolna.

Strane

Mogu postojati manje poderotine na ivicama. Gubitak boje je prihvatljiv ako nije previše intenzivan. Strane mogu biti žutomrke ili braon boje. Manje mrlje su dozvoljene.

Vrlo Fino - Very Fine (VF)

Stariji stripovi vrlo retko mogu imati stanje više od ovog. Zbog prirode papira, gubitak boje se očekuje tokom vremena. Generalno strip u ovom stanju mora da izgleda dobro, a prihvatljiva su samo manja oštećenja.

Kriterijumi za ovu ocenu stanja stripa su:

Korice

Korice bi trebalo da budu ravne, ali mogu imati manje znake habanja. Boje mogu biti blago izbledele. Uglovi mogu biti blago naborani.

Povez

Može biti blago pohaban. Povez mora biti ravan, sa linijama nastalim od habanja.

Strane

Mogu imati manje nedostake u pogledu štampe i poveza. Strane mogu biti žućkaste boje. Ne bi trebalo da bude fleka i većeg gubitka boje.

Kao Novo - Near Mint (NM)

Većina novih stripova spada u ovu kategoriju. Generalno strip treba da izgleda ko nov.

Kriterijumi za ovu ocenu stanja stripa su:

Korice

Ne bi trebalo da postoje nabori. Korice ne bi trebalo da budu izbledele. Strip treba da leži ravno na stolu bez savijanja i krivina na koricama. Korice mogu biti blago decentrirane.

Povez

Povez treba da bude ravan bez savijanja. Spajalice treba da budu nove i ne smeju biti zarđale. Manje poderotine na povezu su prihvatljive ali moraju biti manje od 2 mm.

Strane

Strane smeju biti samo malo izbledele. Ne bi trebalo da postoje mrlje ni tragovi. Ne bi trebalo da postoje poderotine ni rezovi.

Novo - Mint (MT)

Strip treba da izgleda kao da je došao iz prodavnice.

Kriterijumi za ovu ocenu stanja stripa su:

Korice

Ne bi trebalo da postoje nabori. Korice ne bi trebalo da budu ni malo izbledele već da izgledaju kao nove. Strip treba da leži ravno na stolu i ne sme se savijati u rolnu niti imati krivine.

Povez

Povez treba da bude ravan bez valjanja i krivina. Spajalice treba da budu nove nikako zarđale.

Strane

Ne smeju da postoje poderotine niti rezovi. Boje moraju da budu svetle, bez promene boja, niti smeju biti izbeljene. Ne smeju da postoje mrlje niti tragovi. Autogrami su prihvatljivi.

Socijalne Mreže

Elektronski Bilten